san mamés stadium

the construction of the new san mamés stadium was planned in two steps. the facade has over 2,700 slats that are all identical and distributed in five levels. each piece consists of a metal frame built with a circular cross-section profile. iaso has developed a hidden fastening system, which is integrated inside the profile. the white sheet is perfectly tensioned. the result is a unique facade; permeable to vision that allows natural ventilation of the building.

gps: 43.26423, -2.94942 / code: spabil0017

link to google maps

location: bilbao

architect: acxt

completed: 2013

photo: 17/07/24

 

IMG_0284

Advertisements

parking zutphen station

the park+ride car park in zutphen is located next to the the city´s train station. the building which was designed by moederscheim moonen architects offers 375 parking units and a bicycle parking facility for more than 600 bikes. the building is part of a new residential district in the north of the station. the facade of the upper stories has been covered with wooden slats. thanks to its openness, the building is assured of ample natural lighting and natural ventilation.

gps: 52.14528, 6.19343 / code: niezut0001

link to google maps

location: zutphen

architect: moederscheim moonen architects

completed: 2016

photo: 17/06/04

 

IMG_3507     IMG_3508

floating pavilion

the floating pavilion was planned by deltasync / publicdomain architects and consists of three linked dome constructions with diameters of 18½, 20 and 24 metres respectively and a height of approximately 12 metres. the total floor area is 46 by 24 metres. the pavilion is connected to a floating platform that is joined to the quayside by two bridges. the geodetic domes are made of steel and covered with a lightweight etfe-foil membrane. this material, which is a hundred times lighter than glass, was previously used in the construction of the olympic swimming pool in beijing.

gps: 51.90631, 4.49305 / code: nierot0080

link to google maps

location: rotterdam

architect: deltasync / public domain architects

completed: 2010

photo: 17/06/04

 

IMG_3322     IMG_3317

de rotterdam

de rotterdam is conceived as a vertical city: three interconnected mixed-use towers accommodating offices, apartments, a hotel, conference facilities, shops, restaurants, and cafes. the project began in 1997. the towers are part of the ongoing redevelopment of the old harbour district of wilhelminapier, next to the erasmus bridge, and aim to reinstate the vibrant urban activity – trade, transport, leisure – once familiar to the neighbourhood. de rotterdam is named after one of the ships on the holland america line, which departed from the wilhelminapier in decades past, carrying thousands of europeans emigrating to the us.

gps: 51.90664, 4.48806 / code: nierot0003

link to google maps

location: rotterdam

architect: oma

completed: 2013

photo: 17/06/04

 

IMG_3334

markthal rotterdam

in october 2004 mvrdv won the competition for  a new market hall in the center of rotterdam. the building was designed to meet the desire of the community to offer more capacity for services and housing. together with the building company provast, mvrdv found inspiration in the south of europe and recognized the potential of local market buildings as the driving force behind the revitalization of the urban area “laurenskwartier”.

gps: 51.92006, 4.4868 / code: nierot0004

link to google maps

location: rotterdam

architect: mvrdv

completed: 2014

photo: 17/06/04

 

IMG_3258

urban podium

the urban podium was conceived as a large urban stage. only two service cores – 5m in height – rise from a 50cm high base. between these two volumes a roof covers 30m in free span, with the resulting open frame forming the stage. the stage space has a double orientation, both towards the square and the water, making it possible for performances to be viewed from both sides. a further possible viewing arrangement could be to place the audience itself on the ‘stage’.the southern service core accommodates a stage curtain measuring 70m in length when unravelled. depending on the event taking place, this curtain can be used to adjust the stage size, or even completely transform the stage itself into an enclosed ‘curtained space’.

gps: 51.92132, 4.48382 / code: nierot0019

link to google maps

location: rotterdam

architect: atelier kempe thill

completed: 2009

photo: 17/06/04

 

IMG_3236